søndag den 1. juli 2012

Hvid Schweizisk Hyrdehund, FCI nr Nr 347


Lidt om racen Hvid Schweizisk Hyrdehund:

Racen går (og har gået) under flere forskellige navne:

Hvid Schweizisk Hyrdehund (DKK-navn)
Hvid Hyrdehund
Hvid Schæfer
Hvid Canadisk Schæferhund
Beccaner (dog kun i en kort overgang)

Og så de lidt mere internationale:

Berger Blanc Suisse (internationalt FCI-navn)
White Shepherd
White German Shepherd
Weisser Schäferhund
Weisser Schweizer Schäferhund
Pastor Blanco Suizo
Og mange flere!

Historien:
Historien bag racen fortælles på lidt forskellige måder, som jeg her vil forsøge at sammenfatte.. 

Vi starter med den oprindelige farvede schæfer...
Hr. Ritmeister Max von Stephanitz er meget interesseret i hundeavl, og får på en udstilling i Karlsruhe, øje på en gul og grå ulvelignende hund, som han straks tænker han kan bruge til noget. Hunden hedder Hektor Linkschrein. Stephanitz køber hunden, omdøber den til Horand von Grafrath, og denne hund bliver den første registrerede schæferhund. Pointen er at Horands bedstefar, Greif: http://www.pedigreedatabase.com/german_shepherd_dog/dog.html?id=8309  var hvid, og på denne måde er det hvide gen i racen allerede ved grundlæggelsen.
Derfor dukker der med jævne mellemrum hvide hvalpe op i de kuld, der fødes, og disse bliver i starten stambogsført ligesom de farvede hvalpe.

I 1933 besluttede man så i Tyskland, at de hvide schæfere ikke længere kunne stambogsføres, men de forhindrede dem jo ikke i at blive født, og avlen fortsatte rundt omkring decideret på hvide schæfere. 
Blandt andre avlede amerikanere og canadiere på de hvide schæfere, og i starten af 70'erne blev hanhunden Lobo importeret til Schweiz, og bliver betragtet som værende stamfader til racen i Schweiz, der var de første der for alvor begyndte at stambogsføre racen. Dette er grunden til at racen har Schweiz som hjemland i FCI-regi.

Når man går tilbage i anerne på ens Hvide Schweiziske Hyrdehund, så finder man altså farvede schæfere. Det er faktisk lidt sjovt hvor få generationer man skal tilbage. Man kan selv prøve med sin egen hunds aner på http://www.pedigreedatabase.com/ Det er der mange sjove timer i hvis man interesserer sig for sådan noget!!  

De første hvide "avlede" schæfere kom til Danmark i 1974 (bl.a. Duchess Rebecca of Malae), og i  1979 blev den danske klub for Hvid Schæferhund oprettet
Der er naturligvis mange flere historier om "de første hvide schæfere", da der jo rundt omkring i forskellige lande på et eller andet tidspunkt er sket en etablering af racen.

Lidt yderligere årstal:
1996: DKK anerkender og X registrerer racen som "Beccaner" opkaldt efter den første tæve, der blev registreret i Danmark, Duchess Rebecca of Malae, der blev importeret fra Hawaii.
1997: DKK ændrer navnet til  "Hvid Hyrdehund".
2003: FCI anerkender racen som en selvstændig race med navnet Hvid Schweizisk Hyrdehund, idet Schweiz mente det var der de første Hvide kom til Europa. Dog kan de ikke anerkendes fuldt ud før de har tre generationer på stamtavlen.
2011. FCI anerkender racen fuldt, og hundene kan nu blive internationale champions! Målet er nået for dem der i mange år har arbejdet med denne skønne race!

Skulle man være lidt forvirret over hvad forskellen er på hvid schweizisk hyrdehund og hvid schæfer er den eneste forskel faktisk navnet... I DKK er det jo så  Hvid Schweizisk Hyrdehund, og i andre foreninger i danmark kaldes den Hvid Schæfer. Da DKK opstartede X-registreringen af racen foregik det jo ved at hunde fra andre foreninger blev overflyttet og avlsgodkendt, så min første hunds forældre blev født som hvide schæfere, men blev overflyttet og blev til Hvide Hyrdehunde. Så i bund og grund er det samme race, 
men i og med at racerne jo nu bliver avlet hver for sig i de forskellige foreninger, så vil der med tiden nok vise sig nogle forskelle alligevel, alt efter hvordan racestandarderne i de forskellige foreninger udvikler sig...

Nogle tror at når man får en Hvid Schweizisk Hyrdehund/Hvid Schæfer, så får man en schæfer, der bare er hvid.. Det er ikke tilfældet. Efter min erfaring er de meget forskellige temperamentsmæssigt. De Hvide er meget signalfølsomme i forhold til den almindelige schæfer. De har sjældent helt den samme drift som den farvede schæfer, men er dog langtfra ubrugelige på træningsbanen.
De kan sagtens trænes, og de udviser endda typisk en stor samarbejdsvilje. men der er langt imellem de Hvide, der ligefrem træner IPO og anden brugshundetræning. 
Muligvis skyldes dette også at dem der gerne vil træne dette måske automatisk vil vælge den farvede schæfer, eller en anden race, der er kendt for sine brugshundeevner.
Men dog findes der Hvide der er oplært til både førerhunde, servicehunde og redningshunde.

Den Hvide Schweiziske Hyrdehund fåes både som korthåret og langhåret. Da jeg i 1998 fik min første Hvide (korthåret) var det svært at opdrive en langhåret. I dag er det sjovt nok de korthårede der kan være lidt svære at få fat i. Begge hunde har deres charme. 

I mine øjne er den Hvide Schweiziske Hyrdehund den perfekte hund:
Den er lærenem

Den er samarbejdsvillig
Den er menneskeglad, men ikke påtrængende overfor fremmede
Den har et blidt sind
Den knytter sig meget til de mennesker den omgåes i det daglige
Og sidst men ikke mindst: Den er noget så smuk!!

Diverse links:
Hvid Schweizisk Hyrdehund Danmark: http://www.hvidhyrdehund.dk

International Berger Blanc Suisse: http://www.berger-blanc-international.com  


Artikel, Hunden:
http://www.hunden.dk/Files/News/File/4b5d4e6b-e415-4fc3-883f-8f23d601ff63.pdf


Racestandard: 
NB: den engelske er den nyeste standard, der desværre ikke endnu er oversat til dansk. I den nye ligger der en væsentlig ændring i temperament

Dansk http://www.dkk.dk/files/pdf/Swiss.pdf 

På engelsk http://www.hvidhyrdehund.dk/?p=392


Kenneler i Danmark:
Kennel Britaje, Inge Britt Reykdahl www.hvidehyrdehunde.dk

Kennel Made To Measure, Henriette Thomsen www.made-to-measure.dk

Kilder til dette indlæg:
http://www.hunden.dk/Files/News/File/4b5d4e6b-e415-4fc3-883f-8f23d601ff63.pdf
http://www.dkk.dk/files/pdf/Swiss.pdf

Gilbert, min gamle Hvide Schweiziske Hyrdehund :o)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar